Warschau. Warm, mooi en druk.
Blijf op de hoogte en volg Huub en Corrie
29 April 2018 | Polen, Warschau
Zo, weer een ervaring rijker. Die bus is, wat ons betreft, zeker geen aanrader. Hoewel…….wat kun je voor een rit over ruim 770 km voor een prijs van 22 euro per persoon verwachten. Daar gaat ie dan.
We zijn ruim op tijd op het busstation. De sleutel van het appartement konden we overdoen aan de schoonmaakster die precies op tijd voor de deur stond. De taxi was ook al op tijd dus alleen maar positieve ervaringen. Evenals met het appartement, dat we de laatste nachten hebben bewoond.
Wachten blijft lastig. Ook bij een busstation. Je wandelt wat, je leest wat (ja die kranten appjes zijn een uitkomst) en lummelt wat rond tot het tijd van vertrek is. We komen in de bus aan een tafeltje te zitten met een jong stel Oekrainers die geen woord over de grens spreken dus………..weer lezen, spelletje doen, naar buiten kijken. We eten wat spulletjes op die we van tevoren nog gekocht hadden. In de bus was er alleen koffie en thee. Ook prima, maar we zijn blij toch een voorraadje te hebben meegenomen.
Als het gaat donkere ,vallen we af en toe even weg. Nee, niet echt slapen, gewoon de ogen dicht maar alles horen. Wij kunnen ons voorstellen dat het met de bus naar Spanje er gezelliger aan toe gaat. Ook over betere wegen als dat wij rijden. Nee, van slapen komt niks totdat…..we tegen middernacht bij de grens aan komen. We staan op vrijdag 27 April om 00.30 uur stil en voordat we weer verder kunnen rijden is het licht geworden. Tegen 05.30 rijden we weer.
Dan zijn de paspoorten 2 maal gecontroleerd, de bagage is uit de bus gehaald en die moeten we zelf naar binnen sjouwen zodat die door de scanner gaat. Alle bus passagiers, we schatten zo’n kleine 50 personen, staan te wachten in hetzelfde hokje. Dan moet de bus nog gecontroleerd worden en mag die over de grens. Dan alle spullen weer inladen en hop, dat twee maal.
zie, die douane beambten, hebben bijna allemaal hetzelfde gezicht. Ze zullen er wel op getraind worden, maar het straalt geen greintje vriendelijkheid uit. Niks van goede morgen, middag, avond. Ik zou mijn werk zo niet kunnen doen, maar ja, net wat ik schrijf, mogelijk worden ze er op aangenomen. Dan is het nog een kleine 250 km naar Warschau. En inderdaad, die vijf uur aan de grens is er netjes bij ingecalculeerd. Met de trein zou overigens hetzelfde gebeuren. Ook daar had het z’n tijd nodig gehad maar je kan daar tenminste nog op bed gaan liggen.
Dan kom je om 11.30 uur uitgewoond aan op een busstation dat net buiten de stad ligt en dan gebeurt het. We zijn moe en willen alleen maar naar het hotel. Taxi hadden we besloten. Nou dat is snel geregeld. Er lopen er velen rond en we gaan met iemand mee die ons in een taxi duwt en zegt dat het allemaal goed geregeld is. Achteraf hebben we veeeeeeeeeel te veeeeeeel betaald. We weten dat we gepakt zijn maar hebben geen weerwoord. Dan kunnen ze opeens geen Engels en je komt er niet uit als je niet betaald. Je neemt je verlies en het is niet anders. Welkom in Polen.
We gaan ons opfrissen en wat eten en dan de stad in. Beginnen bij de toeristeninfo. Een heel aardige man staat ons te woord en weet het nodige te vertellen. Als we dan vertellen dat we zo door een taxi chauffeur beet zijn genomen pakt hij een folder waarin vooral voor deze actie’s gewaarschuwd wordt. Tja, het zij zo. Als we weer buiten staan komt hij ons achterna en heeft 2 kaartjes voor een jazz concert op maandagavond. Hij kon niet gaan (zegt ie) en mogelijk willen wij er wel gebruik van maken. Natuurlijk willen we daar gebruik van maken. We wilden eventueel naar een concert met muziek stukken van Chopin, maar die laten we dan maar lopen. Ook dat is dus Polen.
Eerst echter naar het immense station van Warschau. Het zal ons niet meer kullen dat we geen kaartjes kunnen verkrijgen voor de trein naar Berlijn. We gaan ze alvast kopen. Via via via, ja drie verschillende loketten, komen we uiteindelijk bij de afdeling waar ze die biljetten voor ons in orde kunnen maken. De prijs van de 2 biljetten voor de treinreis naar Berlijn is nog goedkoper dan de taxirit. We willen er niet meer aan denken. s’Avonds nog ergens gezellig gegeten en dan is het avond. We gaan nog even in de sauna van het hotel, die we voor ons alleen hebben en dan heerlijk rozig naar bed. Morgen weer een dag.
Zaterdag 28 April
Wat doe je in een stad als Warschau? Een stad van ruim 1,75 miljoen inwoners. Beginnen met de korte broek aantrekken. We hebben voor het eerst temperaturen boven de 25 graden. Heerlijk.
Flaneren, kijken, musea bezoeken, mensen kijken en genieten van de “oude stad”. Een stad die een heel oorlogsverleden met zich meedraagt. De tweede wereldoorlog heeft een diepe wonde in het Warschau van toen geslagen. (Bron Wikipedia.) De Tweede Wereldoorlog verliep tragisch voor de stad: het omvangrijke joodse getto werd vernietigd na de joodse opstand in 1943, en de stad werd goeddeels verwoest tijdens en na de Opstand van Warschau van 1944. Na afloop van de laatste opstand werden alle overgebleven inwoners de stad uit gedreven. De bevolking daalde van 1,3 miljoen in 1939 tot 420.000 in september 1945.
Het grootste gedeelte van het Getto is in contouren opgebouwd en behoort nu tot de Wereld Erfgoed lijst.
Maar er is meer. En dan vooral te genieten. Chopin, de grote Poolse componist wordt er overal aan zijn lange haren bijgesleept. De muziek hoor je ook overal. Best wel leuk.(Voor een dag!) De prachtige kerken, synagogen en kastelen. Warschau heeft veel te bieden en die paar dagen dat we hier verblijven zijn dan ook zo gevuld. Met een openbaar vervoerkaart voor 3 dagen kunnen we ook overal heen en dat maakt het allemaal net iets aangenamer. Wat we wel hebben is dat we "in de goede richting zijn gereisd".
We gaan het heerlijke weer tegemoet. Ook het feit dat we vroeg in het voorjaar zijn gegaan wordt bevestigd door het gegeven dat de lente zich ten volle heeft geopenbaard. De bomen komen in het blad en …..van het van je af kijken, komt nu niet zoveel meer terecht. Ander voordeel dat we hebben gehad. We hebben de grote massa’s toeristen mis gelopen. Als je nu op de “echt” toeristische plaatsen komt kun je over de koppen lopen.
Warschau is vol. Ontdekt door de rest van Europa denken we en met een goedkoop vluchtje ben je er zo. Het is ook zeker de moeite waard en het gegeven dat het dinsdag 1 mei is, ook hier een feestdag, maakt dat het voor velen een lang weekend is. Wij hebben maandag nog en dan gaat het dinsdag richting Berlijn. We komen dichter bij huis.
Zondag 29 April
Vanuit het hotel hebben we een mooie blik op het spoorwegmuseum van Warschau. Dat kunnen we niet laten lopen. En eindelijk, eindelijk hebben we een keer voordeel van onze leeftijd. We mogen voor half geld binnen. Dan is het voor samen 3 euro. De mond valt open van verbazing. Er staat een heel assortiment aan modeltreinen van echt heel vroeger tot nu. Prachtig uitgestald. We zijn er zeker 2 uur zoet mee.
Even terug naar het hotel en dan gaan we met de tram zomaar ergens naar toe. Stappen hier en daar uit. Bewonderen de joodse begraafplaatsen en wandelen langs de rivier de Wisla en de temperatuur is nog steeds ruim 25 graden. Er zit ook hier onweer in de lucht. Er vallen enkele dikke druppels maar we lopen heerlijk door parken, achteraf wijken, zaken wijken terug naar het hotel waar we nog even een sauna nemen. Gewoon een heerlijk dag. Morgen weer een dag. De laatste in Warschau. We hebben nog eea op de lijst en dat gaan we morgen nog bezoeken. Op naar
Maandag 30 April.