Stadswandeling Irkutsk en hup de trein in. - Reisverslag uit Irkoetsk, Rusland van Huub en Corrie Geurts - WaarBenJij.nu Stadswandeling Irkutsk en hup de trein in. - Reisverslag uit Irkoetsk, Rusland van Huub en Corrie Geurts - WaarBenJij.nu

Stadswandeling Irkutsk en hup de trein in.

Blijf op de hoogte en volg Huub en Corrie

11 April 2018 | Rusland, Irkoetsk

Maandag 9 April

Op tijd wakker, lekker douchen en we hebben een heerlijk ontbijtje. Gewoon in het keukentje. Het heeft nog een beetje een Paas tintje. Eieren met een jasje, en het Russische Paasbrood. Een soort van cake met een topje van crème en spikkeltjes erop. Het is weer teveel maar “moederke” zegt tegen ons. “Neem maar mee, lekker voor straks in de trein. Prima dus.
Om precies 09.00 uur gaat de voordeurbel. De gids. Gallina, stelt ze zich voor en ze is het gewend om toeristen rond te leiden. Een vlotte meid van midden 20 met een goede babbel die van rondleiden haar werk heeft gemaakt. Engelse studie gedaan en in de winter als er niks is rond te leiden geeft ze privé Engelse les.
We bezichtigen vooral het oude centrum van Irkutsk en we lopen langs de haven. Een haven die door de aanwezigheid van 3 warmtecentrales nooit dichtvriest. Iets wat de economie hier natuurlijk bijzonder ten goede komt. Irkuts floreert vooral door de mijnbouw. ijzer erts, goud en vooral steen kool wordt hier uit de grond gehaald. Natuurlijk de eeuwige vlam even bekijken bij het traditionele monument. Het is een heel oude stad waarin het Orthodoxe geloof wel de boventoon voert. Ook zijn er van oudsher katholieke kerken die vooral door de vele Polen die hier hebben geleefd en nog leven zijn gesticht.
Vooral de Orthodoxe kerken zijn een weelde voor het oog. Het is dan ook genieten van de wandeling in een fris maar goed te doen Irkutsk. De stad telt de nodige universiteiten en dat geeft de stad een jeugdig uiterlijk. Nog enkele leuke wetenswaardigheden die ze wist te vertellen. Het ontbijt doe je alleen, lunch doe je met je beste vriend. Het avondeten gun je je vijand. Dat is dus de volgorde waarin daar goed gegeten wordt. De doorsnee Rus hangt van bijgeloof aan elkaar. Er is overal wel iets voor vertelt ze lachend. Tussen door geeft ze nog een plaats op waar we eventueel, als we daar tijd voor willen nemen, nog echt Russisch kunnen eten.
Over politiek laat ze zich maar summier uit. “Als je werkt en je hebt geld heb je ook hier geen klagen” is haar duidelijke antwoord. Tegen 12.00 uur ronden we af. Ikutsk, zeker een aanrader na de wandeling door de oude stad. Wij besluiten wat spullen op te halen en gaan even de mail en blog bijwerken. Gaat niet helemaal zoals gepland maar hebben er vrede mee.
Dan gaan we toch naar het opgegeven adres dat Galina ons meegaf. Onder in een kelder, bijzonder sfeervol en met een bediening die het je zo goed mogelijk naar de zin wil maken. We vragen dus echt Russisch eten. We krijgen uitleg, gaan toch bijna voor de “gewone” kost maar het meisje weet ons te overtuigen toch iets anders te nemen. Heerlijk, overheerlijk gegeten. Vooraf enkele kleine amuses die er officieel niet bij hoorden, maar wel van de streek zijn. Het was duidelijk dat ze het heel leuk vonden ons zo te verwennen. Betalen, we hebben inmiddels haast, en dan komt ze nog met een tas met spulletjes. “Voor in de trein”. Kei leuk natuurlijk. Plaatselijke snoepjes, ook van die Paas cakejes en kauwgom die ze alleen in Irkutsk maken met een speciaal soort tandbescherming erin. En een paar luciferdoosjes met de naam van het restaurant. “Altijd gemakkelijk” zegt ze. We nemen als goede vrienden afscheid, rennen als het ware naar ons pension en zijn net op tijd voor de taxi die ons op komt halen. Een prachtige dag met een mooi afscheid als we eenmaal op het station staan. De trein is op tijd.
Onze 7e treinrit en 18 dagen verder.

22 Maart - 1) Trein - Vierlingsbeek - Schiphol 153 Km
30 Maart - 4) Trein - Hohhot - Erlian 473 Km
31 Maart - 5) Trein - Erlian - Ulaanbataar 723 Km
5 April - 6) Trein - Ulaanbataar - Irkutsk 1119 Km
9 April - 7) Trein - Irkutsk - Omsk 2478 Km

Trein 69 richting Moskou. Het blijft een vreemde gewaarwording dat we steeds de tijd van Moskou op het grote bord zien. Rusland telt 11 tijdzones Alle treintijden zijn gerelateerd aan Moskou tijd. Dus overal is het tellen geblazen. Nu is het verschil met Moskou 5 uur. Straks loopt het terug naar 3 uur in Omsk. Ook op de treinbiljetten staan de vertrek en aankomst tijden in Moskou tijd. Als we instappen valt het niet mee. Weer die oude Russische meuk. We dachten eerste klas te reizen, deze twee nachten, maandag 9 en dinsdag 10 april, maar die zit er niet in.
Dus zijn we al blij dat we met tweeen zitten en niet met vieren in een uiterst warme trein. Het is even wennen, maar dan gaat het prima. Geen stroom in de coupe maakt het wat lastiger maar de treinbegeleidsters doen hun best om er iets moois van te maken. Ze blijven opgewekt en vol begrip. “Train retro, me also retro!” zo vertellen ze ons. Waarschijnlijk de enige Engelse zin die ze tijdens de cursus hebben geleerd. Het is zo avond, lekker lezen en op tijd naar bed. De spullen, wat nodig is kunnen we opladen bij de begeleidsters. Inmiddels maken we ook gebruik van de vertaal app Prima dus. We slapen in als roosjes en zullen zeker heerlijk slapend overgaan naar

Woensdag 11 April